Interior Study: Lawrence & Alice Weiner Townhouse

Continuing our series investigating domestic architecture and artwork installation, following is a visual study of the live/work space of artist Lawrence Weiner and his wife Alice. Who is Mr. Weiner? Here is a start:

Listening to him speak about materials, it is not surprising that his practice includes site-specific commissions that closely integrate the environment surrounding the artwork.

LOT-EK, an architectural design studio based in New York and Naples, was commissioned in 2008 to demolish and renovate his existing home around the purpose of displaying and creating art. Each floor alternates between living and working environments, with art exhibited throughout the property.

The existing three story structure, dating from 1910 and located in the heart of Greenwich Village, was demolished, retaining only its steel structural frame. The townhouse is expanded vertically, adding a full floor plus penthouse with green roof. The new front façade continues the historical street front of West 4th street, while the new back façade opens to the rear private yard with a much higher degree of transparency. The open stairs are repositioned across the back façade, freeing the interior spaces and organizing the mixed program vertically on simple open floor plans. The live/work program is layered on alternating floors: the cellar houses the artist’s studio; the ground floor contains living room and kitchen; the second floor holds the archive/management office; the third floor, the master suite. The penthouse is used as a sun room that opens to the planted green roof, which is topped by a trellis structure supporting photovoltaic panels for electricity. At every level, the open plan is pierced only by the vertical core that houses the elevator, bathrooms, storage, and mechanical equipment. The core is constructed as a galvanized-steel duct structure.